Älgskadorna är för höga i Norrbottens län, varnar Skogsstyrelsen. Foto: Olle Olsson

Stora älgskador på Norrbottens ungskogar

25 augusti, 2010
Älgskadorna i Norrbotten är fortsatt höga och kan ha förödande konsekvenser för skogsindustrin. Det anser Skogsstyrelsen efter att ha sammanställt årets älgbetesinventering.

Störst skador finns i Råneå där tio procent av tallungskogen har betesskador. Men Skogsstyrelsen framhåller att älgskadorna även är stora i Piteå, Älvsbyn, Kalix, Överkalix och Pajala.

Skogsstyrelsen uppmanar nu jägare i Norrbotten att fylla sin älgtilldelning i så stor utsträckning som möjligt, och att skjuta minst lika många kalvar som vuxna. Man är heller inte främmande för en höjd älgtilldelning.

”Älgstammen kan vara något för hög"

Jaktvårdskonsulent Björn Sundgren menar att det inte är något nytt att markägarsidan vill sänka älgstammen och han håller med om att det kan finnas utrymme för en sänkning av älgstammen i en del område belägna norr och öster om Luleälven.

– Där finns områden där älgstammen kan vara något för hög. Men i områdena söder och väster om Luleälven finns områden där älgstammen tvärt om borde kunna öka, säger Björn Sundgren.

Stammen minskar redan

Han välkomnar Skogsstyrelsens utspel om att en högre andel kalv ska skjutas i länet.

– Högre andel kalvskytte finns med i Jägareförbundets handlingsplan för älg.

Till sist påpekar Björn Sundgren att älgstammen redan är på väg ner i Norrbotten.

– Älgstammen sjunker i länet sedan några år tillbaka, men sänkningen kanske går för långsamt i en del områden för att markägarna ska vara helt nöjda, säger Björn Sundgren.

Skapad 2010-08-25   Ändrad 2010-08-25   Skribent: Olle Olsson
Skriv ut Tipsa en vän Bookmark and Share

Nyheter från startsidan

Svensk Jakt